Tam o sırada, başka bir pillinetwork sitesi olan hafif.org'da: "İnsan, felsefi bir hayvandır; Peyami Safa"
pillinetwork yazarları yardımlaşma merkezi
profiline bakın

evet arkadaşlar başlığımı doğru okudunuz. herhangi bir göz yanılması yoktur. nasıl nerden bulduğumu da sizlere teker teker anlatıyorum hemen.

29 Kasım 2007 günü daha önce yazmış olduğum Kaç tane türkçe sosyal imleme sitemiz var? adlı bildirime yorum yazmak için girmiş bulundum ve ekledim yorumumu. neden yorum ekledim onu söyleyeyim. kısaca özet geçmek gerekirse bildiride birkaç sitenin duyurusunu yapıyorum ve eklendikçe ben yorumlarımla sizlere bu siteleri bildiriyorum.

o bildirimde de yazdığım kaynak yaptığım selcukhoca adlı arkadaşımızın blogundaki yazıya girenler görmüşlerdir ki, kendisi bu yazısında şöyle bir açıklama yazmış.

Eğer atladığım site varsa lütfen yorum olarak yazın listeye dâhil edelim.

daha önceden bu açıklamasını dikkate alarak hem kendi yazısına destek olmak, hem de yazısıyla ilgili bir site eklemiş olmam niyetiyle onun yazısına yorum yapmıştım. sanırım kendisi sitesinin tasarımı değiştirmiş olacak ki yorumum sonradan yok olmuş. tam yorumum kaybolmuş derken bildirimin başlığı gördüm ve içimden ‘tamam bu yorum benimdi’ dedim. bu arada belirteyim yorumumda yukarıda bahsetmiş olduğum bildirimin adresini de eklemiştim. fakat bu baktığım yorum hiç de benim yorumum değildi. merak ettim tıkladım doğal olarak.

işte can alıcı nokta burada başlıyor. karşıma çıkan yazı benim kendi yazımdı, benim cümlelerimdi, benim photoshop da emek verip yaptığım resimimdi ki bunu yazım çalınmasın diye yapmıştım.

şimdi burada sitenin ismini vermek zorunda kalıcam. aslında hiç de girip kendi yazınızın birileri tarafından çalındığını göstermek ve sizleride bu durumdan dolayı üzmek istemezdim.

sitemizin adı ‘Adını Sen Koy’

siteyi derinlemesine inceledim sadece benim yazım çalındıysa şayet kendisine mail atıp sildircektim yazımı. fakat siteyi bugün derinlemesine iyice inceledim ve tüm sayfalardaki tüm yazılar bildirgec.org dan çalınmış. neredeyse 20-30 kadar yazar arkadaşımızla beraber benimde yazılarım çalınarak siteye konmuş. toplam tam tamına sizlerinde gördüğü gibi 114 tane yazı çalınmış ve bir site haline getirilmiş.

“bu durum karşısında ne yapabiliriz?” sorusuna kendimce cevap aradım ve şu karara vardım.

Amacımızın sadece birbirimize karşılıklı bilgi alışverişi sunmak olmadığını, hepimizin giderek kirlenen internet camiasında meraklı,herhangi bir konu hakkında ciddi ve dengeli yorumlar yapan kişiler olabileceğini hepimiz kendimiz idrak edip bunun mutluluğuna varıyoruz.

Pillinetwork ailesi de bizlere bu amaç doğrultusunda bir birlik oluşturdu ki hepimiz kendimizce bir takım emekler veriyoruz.

Fakat bu durumdan sonra açıkcası bende yazı yazmak gibi bir istek yada arzu kalmadı, en azından bu gibi çok önemli bir sorunu pillinetwork ailesi çözene kadar gelişmeleri yakından takip ediyor olacağım.

Son olarak başlığımda belirtiğim gibi bu durumun ‘Adını Biz Koyacağız’ > çünkü pillinetwork yazılarımız birebir çalınıyor !

güzel yakalamışsın, yalnız “yorum”dan değil “trackback” özelliğinden olmuş bu.

bu arada hep konuşuyoruz, hukuksal bağlamda bunun bir yaptırımı yok bildiğim kadarıyla (acı ama gerçek). eğer bir sitede yazı yayınlamışsan, başka bir sitenin bunu alıp kopyalaması, hatta belki de kaynak göstermeden yayınlaması dünya üzerinde bile suç teşkil edip etmediğini ben çok merak ediyorum. şimdiye kadar da “içerik çalma” konusunda dünyanın hiçbir yerinde herhangi bir kural görmedim, duymadım, örneğini bilen varsa, bi’ zahmet de bize aktarsın.

Hal böyle olunca, biz yazıların asıl sahipleri olarak çalanlara rahmet okumaktan, protesto etmekten ve sinirlenmekten öteye yapabildiğimiz pek bir şey olmuyor. Hukuki bir yaptırım, ceza olursa, belki bir yere kadar engellenir, ama bu şartlarda Türkiye’de bunu kim düşünür, kim uygular, arkasını kim getirir, bunlar muallak tabi.

halimiz utanç duvarına karalamaya kaldı gibi görünüyor

bir de siteye şimdi baktım, kopya kağıdından farksızmış. footer bile ekşiden alenen yürütülmüş, değiştirmeden yayınlanmasında bile sakıca görülmemiş.

aklıma drupal’ın aggregrator benzeri bir özelliği geldi. artık adamlar yazıları kopyalamıyor bile. sadece sitenin adını scripte yazıyor, site kendi kendine güncelleniyor. kaynak siteye ne zaman yazı eklense, script rss ile bundan haberdar oluyor ve kaynak siteden direk içeriği alıp kopya sitede yayınlıyor. bu şekilde yürüyen dünya üzerinde pek çok site vardır sanırım. digitalpoint.com sitesinin forumlarında konuyla alakalı (kopyalama adına) çok açık ipuçları ve örnekler okuduğumu hatırlıyorum. sırf bu olay üzerine bile belki bir tez yayınlanabilir ama şu anda görünen bir çözüm yok sanırım

öncelikle uçan araba konuya göstermiş olduğun hassasiyet için teşekkürler.

örnek olarak bu benim yazım | bu da birebir benim yazımın çalıntısı

resimlere dikkat ettin mi? aynı resimler değil mi? yazım çalınmasın diye ben vaktim mümkün olursa eğer bildirgec.org logosunu resimin içine mutlaka bir yere yerleştiriyorum. resimlerin uzantılarına bakalım http://www.bildirgec.org/imaj/SCAR%20TISSUE/si.png

görüyorsun benim direk bidilrgec.org üzerinden çekmiş.

gelelim işimizin çözümüne… pillinetwork’ün tüm sitelerindeki alt kısımda açıklama şöyle

Bu site pillinetwork ürünüdür. Tüm hakları saklıdır. İçerikten yazarları sorumludur. Kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz, alıntı yapılamaz. © 1999 – 2006

birde şu iğrenç sitedeki bildiriye bak.

Adını Sen Koy CLick’18 ya$in altindakilerin kullanmasi hukuken sakincali olabilir (zaten o ya$ta ne i$iniz var internette sitede cikin, gezin, gezdirin). Yazarlar AdiniSenKoy’da KOYDUKLARI yazilarini telif haklarini Michael Jackson’a devretmi$ sayilirlar. Sitede yazilanlari kaynak belirtmeden Word’e aktarip “Fw: Turk astronot ve houston! cok komikkkk!” diye arkada$larina yollayan pespayedir, hemzemindir, hincaldir, uluctur. Hukuki gereklilikler haricinde yazarlarin kimlik bilgileri saklidir. Sadece arada yoneticiler tarafindan onemli bir gerekceyle incelenip “tuh erkekmi$” denebilir. Bir gun kapimiza biri gelirse “kim lan bunlar” diye “bi sn du$tayim” denir mutfak penceresinden kacilir.

ben şimdi aftermath isimli arkadaşımızla mesajlaştım kendisi şu açıklamayı yaptı sizlerle paylaşmak istiyorum.

merhaba orçun, bu gibi hırsız sitelerin sayısı oldukça fazla. rss yardımı ile blogcuların yazılarını kopyalayıp adsense’ten gelir elde etmeye çabalıyorlar. sırf pillinetwork değil, tüm blogcular bu durumdan muzdarip. utanç duvarı (google’da aratinca cikacaktir, adresini hatırlayamadım) adında bir siteden bunları sergiliyorlar. bu tespitini de o siteye eklersen iyi olur. tek yapılabilecek şey var, o da google’a çalıntı içeriği ve orjinalini bildirip arama sonuçlarında çıkartmamasını, hatta adsense hesaplarını iptal etmesini talep etmek. bildirdiğin, hatta bir yazı ile paylaştığın için teşekkürler. cem

ben bu mesajına istinaden sitedeki hangi yazarlarımızın yazısı çalındıysa eğer onların isimlerini çıkaracağım.

evet şimdi yukarıda bahsetmiş olduğum site içerisinde yazıları çalınan arkadaşlarım; atladıklarım olursa kusura kalmasınlar. bu listedeki herkesi buraya bekliyorum ve bu konuya çözüm arayalım.

socialmouse proksima martraks mootyy selcukhoca kahkar thefox atpoyraz battlestar odo emrahp_ noktakafa maswey bakiyyebemolu sku webdedektifi wanadooo fatality dumanyac erens rfn olcaygeldim webci nihilanth thewhite agentforistanbul eburhan pasteis de nata xerre ampouble guardian iso1000 ecolips atesadam fizanli kenanbalamir blackscorpion nerikan akdem brum makaleci pillikarinca bisgen

adını ben koyayım: bilinçsizlik

hem kendisne zaman kaybı yaptığı, hemde interneti çöp yuvasına çevirmek.

bildiğim kadarıyla bu konuda yapacak hiçbirşeyimiz yok. çalıntı siteler biz ne kadar istemesekte olacak gibi :S

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

benim yazılarımda çalınmış ama arkadaşlar bir olup google yi spam siteleri bildirme forumunu doldurursak en iyi vereceğimiz yanıt olur

@maswey beklediğim cevap işte buydu. teşekürler.

diğer arkadaşlar ne düşünüyor acaba?

ne yazık ki bu gibi durumları önleyecek bir yaptırım şu an için yok. biz yazıları yayına alırken elimizden geldiği kadar alıntı olup olmamasına dikkat ediyoruz örneğin. bunu hem emeğe saygı anlamında yapıyoruz hem de google’ın bizi içerik hırsızı olarak algılayıp notumuzu düşürmemesi için. ama işte herkes bu kadar hassas mı, cevabı ortada. bahsettiğiniz sitede yine ucan araba’nın dediği gibi footer bile alıntı.

neler yapabileceğimizi konuşmuşsınız zaten. hem biz hem de sizler site yetkililerine mailler atabiliriz öncelikle. ben hemen mail yazacağım. google’a da şikayet ettik bu arada.

dileriz bu tip durumlar için etkili çözümler bulunur.

selamlar.

Bir kaç gün önce bende bu siteyi gördüm ama hakikaten somut olrak pek yapacak bir şey yok. Benim daha önce de yazılarım çalındı. Blogcu.com’daki çalınma macerasını burada anlatmıştım. Ama bunu yapan bağımsız bir site olunca elimizden bir şey gelmiyor. Çözüm yolu olarak belki ilgili sitenin hosting firması tespit edilebilirse firmaya şikayet edilebilir.

Bunun haricinde Piili yöneticilerine de bir şey sormak istiyorum. Evet yazının çalınmasını engelleyemiyoruz. En azından resimlerin pilli üzerinden başka sitelerce kullanılmasına engel olabilir miyiz? Teknik açıdan mümkün mü?

üye olunpillinetwork sitelerine yorum ekleyebilmek ve daha fazlası için, üye olun ya da giriş yapın.

1 2 3 ... 5 Sonraki

Son mesajlar tüm mesajları göster

Başlık   Yazan Cevap   Son Cevap
0
1 gün önce
3
13 Ağustos 2010 12:51
1
11 Haziran 2010 14:51

Spacer

bu site

Bu site, pillihesap sahibi torpilli insanlara katma değer yaratabilme amacıyla açıldı. detaylı bilgi

• Blog: pillinetwork yazarlarını daha çok kazandıracak öneriler
  • Forum: Üyeler arası yardımlaşma
  • Yardım Dökümanları: Sistemi öğretici temel dökümanlar ve sıkça sorulan sorular

RSS Dosyası
pillikutu

network siteleri